Актуелности

  ИЗБОРНА СКУПШТИНА КОМОРЕ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА СРБИЈЕ

  Ажурирано 02.04.2015. године

  Десета седница Скупштине Коморе здравствених установа Србије одржана је 20.03.2015. године у Институту за рехабилитацију Београд – „Селтерс“ у Младеновцу. Седницом је председавао мр. др Дејан Станојевић, а међу присутнима су, поред 170 чланова Скупштине били и представници Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање.

   

  Skupstine

   

  На седници су изабрани носиоци функција и чланови органа и радних тела Коморе,  те представљени  извештаји о раду и финансијском пословању Коморе за претходну годину, као и планови рада и финансијског пословања за 2015.

   

  За председника Скупштине Коморе изабран је мр. др Дејан Станојевић, директор Специјалне болнице за лечење и рехабилитацију “Меркур“ Врњачка Бања а за заменика – др.сци.мед Милорад Јеркан, директор Дома здравља Ниш. Скупштина Коморе изабрала је и чланове Управног одбора, Надзорног одбора као и чланове Статутарне и Кадровске комисије

   

  Skupstina2

   

  Уз општу сагласност говорника да је здравство у Србији у веома тешкој ситуацији, на седници је анализирана  улога Коморе здравствених установа у том систему и изнети су предлози кључних питања која ће бити у фокусу у наредном периоду.

   

  Председник Управног одбора Коморе здравствених установа Србије професор доктор Георгиос Константинидис оценио је да је Комора захваљујући конструктивним предлозима које је износила успела да буде препозната  као важан субјект у систему здравства. Он је поменуо иницијативу Коморе за измену и допуну Закона о буџетском систему, те подсетио да је та иницијатива ујединила здравствене установе, Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање у настојању да се постигне решење према ком би здравствене установе задржале сопствене приходе. Константинидис је рекао да напор да се ова иницијатива усвоји остаје један од приоритета Коморе у наредном периоду.

   

  „У ситуацији када је здравство у тешкој ситуацији, Комора треба да буде генератор промена и то ослањајући се на снагу аргумената“ оценио је Константинидис и позвао здравствене установе да достављају Комори примедбе, предлоге и сугестије.

   

  Подносећи извештај о финансијском пословању и представљајући  план за наредни период, секретар Коморе Драган Морача рекао да ће се на штедљивости, која је обележила протеклу годину, инсистирати и током 2015.

   

  „ Комору у овој години очекује умањење прихода за 10 одсто, колико су смањене плате запосленима у здравственим установама те ће Комора поделити судбину својих чланица“ рекао је Морача. Секретар је напоменуо да један број установа не плаћа члански допринос редовно те да због тога планиране активности Коморе могу бити доведене у питање.

   

  Међу темама, које су као проблеме установа које представљају изнели дискутанти, издвојило се питање стоматологије. Ово важно и тешко питање представља велики баласт за здравство, сложили су се чланови Скупштине и оценили да је потребно хитно решавање тог проблема.

  Ова интернет презентација има валидан XHTML и CSS код, што омогућава преглед у већини савремених претраживача.
  Valid XHTML Valid